Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Fale Dunaju

Print Friendly, PDF & Email

fale Dunaju

Fale Dunaju to ciasto, które było często pieczone w moim domu rodzinnym na święta lub na niedzielny deser. Połączenie białego i czekoladowego ciasta z owocami, najczęściej z kompotu, bardzo wszystkim smakowało, a dla nas dzieci było dodatkowo atrakcyjne ze względu na fale, które powstawały podczas pieczenia. W tym przepisie wykorzystaliśmy składniki i proporcje z dawnego domowego przepisu na ciasto, a waniliową otulinę na wierzchu zrobiliśmy wg własnego pomysłu. Wypiek doskonale się udał, wiśnie ładnie ściągnęły czekoladowe ciasto w dół, więc fale Dunaju były widoczne, a lekka waniliowa masa przykryła taflę ciasta jak mgła taflę wody.

Składniki na fale Dunaju

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa waniliowa:

  • 2 waniliowe serki homogenizowane (po 150g)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki żelatyny

Polewa czekoladowa:

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 500 g miękkich owoców (mogą być świeże, mrożone lub z nalewki)




Przygotowanie

Ciasto:

Margarynę rozpuścić na małym ogniu, przestudzić.

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Wlać roztopiony tłuszcz, wmieszać go na niskich obrotach, po czym wsypać i delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao oraz 2 łyżki wody.

Na blachę (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylać białe ciasto, na nie wylać i rozprowadzić ciasto kakaowe. Ułożyć owoce, lekko wciskając je w ciasto.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Masa waniliowa:

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub podgrzać na ogniu (należy uważać, aby jej nie zagotować, gdyż straci swoje żelujące właściwości). Przestudzić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Delikatnie wmieszać serki waniliowe oraz przestudzoną żelatynę.

:Polewa czekoladowa

Do garnka wsypać cukier puder i kakao, dodać margarynę oraz wodę. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia składników. Przestudzić.

Wykonanie

Na ciasto z owocami wylać masę waniliową, równomiernie ją rozprowadzić i polać przygotowaną polewą czekoladową.

Ciasto fale Dunaju wstawić do lodówki na noc.




3 Komentarzy

  1. 28 października 2017    

    Zachwycające, na pewno przepyszne. 🙂

    • M&B
      2 listopada 2017    

      Smaki z dzieciństwa są najlepsze. 🙂

  2. 28 października 2017    

    Dawno nie jadłam tego ciasta 🙂 Wprawdzie u nas robi się także wersję z galaretkę, nie mniej każda jest pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.