Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dżem truskawkowy

Print Friendly

dżem truskawkowy

W postaci dżemu truskawkowego zamknęliśmy w słoiczku pierwsze oznaki lata. Soczyste, słodkie i pachnące truskawki zostaną z nami na dłużej. 🙂 Poszukiwanie owoców wartych zachowania zajęło nam troszkę czasu, ale wreszcie mamy 12 słoiczków dżemu truskawkowego, którym będziemy się cieszyć jesienią oraz zimą, smarując naleśniki oraz świeże bułeczki.

Składniki na dżem truskawkowy

  • 3 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 3 dżemixy 3:1



Wykonanie

Truskawki obrać z szypułek, opłukać i pokroić na części. Wsypać je do dużego garnka, zasypać dżemiksem, wymieszać. Wstawić na średni ogień, doprowadzić do wrzenia, dość często mieszać.

Następnie dodać cukier, ponownie zagotować całość i gotować kolejne 3-4 minuty.

Zdjąć garnek z ognia, mieszać do momentu zniknięcia piany. Ostrożnie przelać do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i postawić na zakrętce.

Tak przygotowanego dżemu z truskawkami nie trzeba pasteryzować, po wystudzeniu słoiczki można przenieść w chłodne miejsce.




1 Komentarz

  1. 9 czerwca 2016    

    Mmm… kajzerka z takim dżemem i białym serem i jestem w niebie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.