Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dżem śliwkowy

Print Friendly, PDF & Email

dżem śliwkowy

Pierwsza z moich jesiennych tradycji, a od dwóch lat to już nasza wspólna tradycja. Z utęsknieniem czekam na czas, kiedy śliwki będą już na tyle dojrzałe, aby można było z nich zrobić pyszny dżem śliwkowy. Uwielbiam ten moment wybierania węgierek, mycia ich i wyjmowania pestek oraz długiego gotowania na małym ogniu. I choć korzystam z dżemixów, to śliwki gotuję dwa dni, aby wydobyć z nich cały smak i otrzymać odpowiednią konsystencję. Domowe dżemy śliwkowe robię w trzech wersjach – czyste śliwki, z dodatkiem cynamonu i kardamonu oraz gorzkiej czekolady. Zimą nie ma nic przyjemniejszego od otwarcia słoiczka pysznego dżemu ze śliwek i cieszenia się nim jako dodatek do naleśników lub drożdżówki.

Składniki na dżem śliwkowy

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 3 opakowania dżemixu 3:1
  • 1 kg cukru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu




Przygotowanie

Śliwki dokładnie umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć z nich pestki.

Wsypać do dużego garnka, w którym będą gotowane, wymieszać z cukrem oraz dżemixem. Gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru i puszczenia przez śliwki soku. Pozostawić na ogniu jeszcze 1-2 godziny, od czasu do czasu przemieszać, aby śliwki nie przywarły do dna naczynia.

Odstawić na noc do ostudzenia, następnego dnia gotować na małym ogniu przez 2 godziny.

Całość powstałego dżemu podzielić na 3 części. Jedną z nich od razu włożyć do wyparzonych słoików, dokładnie wytrzeć ich brzegi, szczelnie je zamknąć i ustawić do góry dnem.

Do drugiej części dodać cynamon oraz kardamon, napełnić słoiczki, wytrzeć brzegi, szczelnie zamknąć i ustawić do góry dnem.

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do trzeciej części dżemu, wymieszać do jej rozpuszczenia się. Napełniać wyparzone słoiki, wytrzeć brzegi, po szczelnym zamknięciu postawić do góry dnem.

Słoiki pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin.

Z podanych składników wychodzi około 8-10 słoików pysznego, domowego dżemu śliwkowego.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.