Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dżem śliwkowo-dyniowy

Print Friendly, PDF & Email

dżem śliwkowo-dyniowy

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te nasze ulubione sezonowe produkty i zrobiliśmy z nich dżem śliwkowo-dyniowy. Przepis jest bardzo prosty i ogranicza się tylko do naturalnych składników, dzięki czemu zimą ma się dostęp do smacznych i zdrowych przetworów.

Składniki na dżem śliwkowo-dyniowy

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 500 g miąższu z dyni (np. Hokkaido)
  • 300 g brązowego cukru



Wykonanie

Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i miękki środek, obrać. Odważyć 500 g miąższu i pokroić go na małą kostkę.

Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Wrzucić wraz z dynią do garnka o grubym dnie, gotować na małym ogniu, aż śliwki puszczą sok. Wsypać brązowy cukier, dalej gotować, bardzo często mieszając.

Po ok. 40 minutach całość zblendować. Dalej gotować, stale mieszając, aż uzyska się pożądaną konsystencję.

Dżem śliwkowo-dyniowy od razu na gorąco nakładać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Postawić na nakrętce do wystygnięcia.




1 Komentarz

  1. 21 października 2016    

    Przepis bardzo mi się podoba : ) Przede wszystkim, cukier brązowy zamiast białego i w dodatku w nieprzesadzonej ilości. Poza tym, takie sezonowe połączenie smaku dyni i śliwki świetnie sprawdza się w przetworach. Dżem nie ma zbędnych dodatków, jest prosty w przygotowaniu i osiąga konsystencję idealną do smarowania. Dzięki za przepis, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.