Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dyniowy chleb

Print Friendly

dyniowy chleb

Dawno nie piekliśmy domowego chleba, tęskniliśmy za jego smakiem i roznoszącym się po całym domu zapachem. Mając wolne popołudnie, postanowiliśmy upiec dyniowy chleb z dodatkiem pestek dyni i już na etapie wyrastania zachwycaliśmy się jego radosnym, pomarańczowym kolorem. Wypiek miał to, co lubimy najbardziej, czyli chrupiącą skórkę oraz miękki, puszysty środek i do pełni satysfakcji wystarczyło go posmarować jedynie masłem.

Składniki na dyniowy chleb

  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g puree z dyni
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki pestek dyni




Wykonanie

Puree z dyni przygotować z ok. 250 g miąższu z dyni, pozostawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1/2 szklanki lekko ciepłej wody (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiać resztę mąki, dodać puree z dyni, sól, wlać resztę wody i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać jednolite i odchodzące od dłoni ciasto, pod koniec dodać 2 łyżki pestek dyni. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Ciasto krótko wyrobić, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek, jego wierzch lekko zwilżyć mokrą dłonią. Posypać pestkami dyni i delikatnie je docisnąć. Przykryć ściereczką, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na najniższy poziom zimnego piekarnika wstawić dużą blachę z ciepłą wodą, na środkowy poziom wsunąć formę z dyniowym chlebem, nastawić temperaturę 190oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.




dyniowy chleb

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.