Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dyniowe tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

dyniowe tiramisu

Tej jesieni przekonujemy się, że dynia może być dodawana do dobrze znanych ciast i deserów. I wcale nie schodzi na drugi plan, lecz często wzbogaca ich smak i pozwala nam na nowo cieszyć się ulubionymi słodkościami. Tak jest w przypadku dyniowego tiramisu, które wręcz nas zachwyciło i pokonało oryginalny włoski przepis. Zupełnie nowe spojrzenie na tiramisu. Zapomnijcie o kawie i amaretto, wyobraźcie sobie biszkopty zanurzone w mleczno-rumowej kąpieli i pokryte serkowo-dyniowym kremem. Jedna porcja tiramisu z dynią to za mało. 🙂

Składniki na dyniowe tiramisu

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g puree z dyni
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • rum
  • cynamon
  • kakao




Przygotowanie

Puree z dyni wymieszać na jednolitą masę z cukrem, mascarpone i ekstraktem waniliowym, doprawić do smaku cynamonem.

Do głębszego naczynia o płaskim dnie wlać mleko oraz rum – w ilości uzależnionej od preferencji. W tej mieszance kolejno zanurzać biszkopty z obu stron (powinny lekko nasiąknąć ale nie rozmoczyć się). Od razu po namoczeniu każdy z nich ułożyć na dnie pucharka lub blachy. Następnie wyłożyć na nich krem z dyni, ponownie warstwę namoczonych biszkoptów i masę dyniową. Ostatnią warstwą powinna być masa serkowo-dyniowa, którą należy posypać kakao oraz cynamonem.

Dyniowe tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.