Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dyniowe drożdżowe bułeczki

Print Friendly

dyniowe drożdżowe bułeczki

Długi weekend był dobrą okazją do upieczenia czegoś na świeżych drożdżach, czasu mieliśmy dużo, więc ciasto mogło sobie spokojnie wyrastać. Ponieważ ostatnio nic nie robiliśmy z dyni, wymyśliliśmy dyniowe drożdżowe bułeczki z dodatkiem rodzynek. Mimo pierwszych objawów zimy za oknem, dynie są dalej dostępne w sklepach, więc polecamy wypróbowanie naszego przepisu, pomarańczowe bułeczki z pewnością nadadzą kolorów tym szarym dniom.

Składniki na dyniowe drożdżowe bułeczki

  • 150 g puree z dyni
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 20 ml miodu pitnego lub rumu

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania
  • odrobina mleka




Wykonanie

Puree z dyni przygotować wg przepisu z linku z ok. 180 g miąższu z dyni.

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Rodzynki zalać alkoholem.

Drożdże rozetrzeć z jedną czubatą łyżką cukru. Wlać szklankę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiać do miski, wsypać pozostały cukier, sól, dodać wystudzone puree z dyni, żółtka i wyrośnięty rozczyn, wyrobić jednolite ciasto – może być ono nieco luźne i lepić się do ręki. Wsypać rodzynki wraz z alkoholem, wlać rozpuszczone masło, ponownie dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić na 40-50 minut w cieple do wyrośnięcia.

Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 jednakowej wielkości kawałki, z każdego formować kulę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Dyniowe drożdżowe bułeczki posmarować żółtkiem rozkłóconym z dodatkiem mleka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 25 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.