Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami

Print Friendly

dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami zostało upieczone przez Bartka, któremu powiedziałam o przepisie, z którego korzystałam kilka lat temu. Wtedy to w programie kulinarnym zobaczyłam drożdżowe ciasto, łączące w sobie dynię i śliwki. Od razu je zrobiłam, wyszło wprawdzie smaczne, ale ciężkie i niewyrośnięte – problemem były niewłaściwe proporcje, na co także zwracali uwagę piszący komentarze. Bazując na naszym doświadczeniu, stworzyliśmy od nowa przepis, zachowując jedynie pomysł połączenia w cieście dyni i śliwek. Jak widać, upiekliśmy już wiele ciast drożdżowych, bo i to dyniowe ciasto ze śliwkami jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. 🙂

Składniki na dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 150 g puree z dyni Hokkaido
  • 50 g masła
  • 500 g śliwek węgierek
  • cynamon
  • brązowy cukier



Wykonanie

Puree z dyni przygotować wg przepisu z linku ze 180 g miąższu z dyni.

Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut – do wyrośnięcia rozczynu.

Resztę mąki i cukru wsypać do dużej miski, dodać żółtka, puree z dyni i rozczyn. Zagnieść jednolite, sprężyste i odchodzące od dłoni ciasto – w razie potrzeby dosypać trochę mąki. Wlać przestudzone masło, wyrabiać, aż całe zostanie wchłonięte. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki.

Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, krótko wyrobić i delikatnie rozwałkować na wielkość blachy (użyliśmy o wymiarach 25/35 cm). Przygotowane ciasto drożdżowe przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie na powierzchni porozkładać połówki śliwek – koniecznie skórką do dołu. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 40 minut.

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, posypać wierzch cynamonem i brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 35 minut.

Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami po upieczeniu pozostawić jeszcze 10 minut w uchylonym piekarniku.

dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami




1 Komentarz

  1. Jaglusia
    2 października 2016    

    Jakie żółciutkie! Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.