Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dynia marynowana

Print Friendly, PDF & Email

dynia marynowana

Do tej pory dynia marynowana gościła u nas za sprawą Rodziny, więc nie myśleliśmy o samodzielnym robieniu zapasów. Zmieniło się to w tym roku, gdy zastanawialiśmy się, co jeszcze smacznego można wyczarować z tego jesiennego warzywa. Zdecydowaliśmy się na dynię marynowaną w wersji lekko słodkiej z wyczuwalnym cynamonem, bardzo dobrze pasującą do obiadu, aż postanowiliśmy dorobić jeszcze trochę słoików. Z miejscem na półkach było ciężko, ale zdołaliśmy wszystko pomieścić i jesteśmy gotowi na nadchodzące, bezdyniowe miesiące. 🙂

Składniki na dynię marynowaną

  • 1 kg miąższu z dyni
  • 180 ml octu 10%
  • 400 ml wody
  • 300 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki




Przygotowanie

Dynię umyć, obrać (Hokkaido można dać ze skórką), wyciąć pestki i miękki środek, pokroić na kostki, odważyć 1 kilogram miąższu.

Do garnka włożyć wszystkie składniki oprócz dyni, zagotować. Dodać dynię i gotować, aż będzie al dente. Przełożyć do słoiczków, zalać marynatą, szczelnie zakręcić, najlepiej używając rękawic kuchennych.

Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, powkładać do niego słoiki z dynią, wlać ciepłej wody do wysokości 3/4 słoików. Dynię marynowaną gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

19 − 1 =