Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dwukolorowa sałatka z pęczakiem

Print Friendly, PDF & Email

dwukolorowa_sałatka_z_pęczakiem

Ostatnio często przygotowywaliśmy obiady z kasz, a gotowanego pęczaku, po zrobieniu kotletów, została nam jeszcze spora ilość. Po rozejrzeniu się wśród naszych zapasów, wyjęliśmy puszkę fasolki, groszek oraz buraczki, z których po przygotowaniu prostych sosów powstała dwukolorowa sałatka z pęczaku. Bardzo pożywna, sycąca i zdrowa. 🙂

Składniki

Sałatka:

  • 2 szklanki pęczaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 puszki groszku konserwowanego
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 4 buraczki czerwone
  • 1 jabłko
  • 1 cebula

Sos majonezowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sos winegret:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Buraczki umyć, ugotować do miękkości. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę.

Pęczak 2-3 razy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 3 godziny. Po tym czasie w garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju – na szklankę pęczaku należy wlać 2 szklanki wody. Gotować na bardzo małym ogniu, pod uchyloną przykrywką, aż kasza zrobi się miękka, a woda zostanie wchłonięta. W czasie gotowania kaszy nie mieszać. Odstawić z ognia, przestudzić.

Fasolę białą oraz groszek odsączyć na sicie, pozostawić do odkapania.

Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę.

Przygotować sos majonezowy, mieszając majonez ze śmietaną oraz sos winegret, mieszając ocet z solą i musztardą, na koniec dodać oliwę i dokładnie połączyć składniki.

Wykonanie

Kaszę wymieszać z groszkiem, białą fasolą, jabłkiem oraz cebulą i podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać pokrojone buraczki oraz sos winegret, do drugiej sos majonezowy. Obie doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

W misce układać naprzemiennie kaszę z buraczkami oraz kaszę z sosem majonezowym.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.