Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Duszona karkówka

Print Friendly, PDF & Email

duszona_karkówka

Karkówka to mięso, z którego można przygotować potrawy na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas duszenia, smażenia, pieczenia czy też na grillu. W tym przepisie przygotowaliśmy ją bez wielu dodatków, chodziło nam o uzyskanie pysznej karkówki w sosie własnym, dlatego też zrezygnowaliśmy z zagęszczania sosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz buraczków.

Składniki
  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • olej do smażenia




Wykonanie

Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Dookoła oprószyć solą i papryką.

Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej, partiami wkładać mięso i na dużym ogniu krótko podsmażać z każdej strony, żeby zamknąć pory.

Karkówkę wraz z olejem przełożyć do brytfanny, wlać 1 szklankę wody, dodać obraną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 60-80 minut do miękkości – dokładny czas zależy od wielkości kawałków mięsa. W trakcie od czasu do czasu przemieszać.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

four × five =