Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Drożdżówki z rabarbarem

Print Friendly

drożdżówki_z_rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem są bardzo dobrą propozycją na majówkę, można je spakować do koszyka lub torby i zabrać ze sobą na jednodniowy wypad na łono przyrody. Może je upiec dzień wcześniej ponieważ zachowają świeżość i doskonały smak. Muszę przyznać, że połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatym rabarbarowym nadzieniem jest naprawdę rewelacyjne. Takimi drożdżówkami z rabarbarem z pewnością się najemy, ale nie zasłodzimy.

Składniki na drożdżówki z rabarbarem

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 35 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 35 g masła
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru

Owocowe nadzienie:

  • 250 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek




Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru. Wlać połowę lekko podgrzanego (ok. 30oC) mleka, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Resztę mąki przesiać, dodać pozostałe mleko, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i odchodzące od ręki ciasto.

Wlać masło, sok z cytryny oraz rum. Ponownie dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.

Kruszonka:

Mąki, masło oraz cukier połączyć ze sobą, aż powstaną grudki. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Owocowe nadzienie:

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.

Po tym czasie rabarbar przełożyć na sitko i pozostawić do odcieknięcia nadmiaru soku.

Wykonanie

Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, krótko wyrobić i utworzyć z niego wałek. Pociąć go na 8-10 jednakowych plastrów, rozpłaszczyć je dłonią, formując koło, na środku każdego zrobić wgłębienie kieliszkiem do wina lub szklanką. Lekko docisnąć środek wewnątrz powstałego okręgu, nałożyć rabarbar.

Drożdżówki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, a na rabarbar wyłożyć kruszonkę.

Drożdżówki z rabarbarem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20 minut.

drożdżówki_z_rabarbarem




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.