Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Drożdżówki z makiem

Print Friendly, PDF & Email

drożdżówki z makiem

Bartek także miewa kulinarne zachcianki, zwłaszcza na słodkie wypieki. 🙂 Tym razem wpadł na pomysł upieczenia słodkich drożdżówek z makiem, koniecznie takich, jak z cukierni, czyli z widocznym makiem i podniesionymi bokami. Ponieważ był to przedświąteczny czas, do zrobienia makowych drożdżówek użyliśmy przygotowanej wcześniej masy makowej. Nasze makowe bułeczki wyszły nam dość wysokie, po ich upieczeniu zastanawialiśmy się, czy nie powinniśmy lekko rozpłaszczyć roladę, aby drożdżówki z makiem były niższe i szersze. Na szczęście wygląd nie miał w zupełności wpływu na smak, słodkie drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem szybko zostały spałaszowane.

Składniki na drożdżówki z makiem

Drożdżowe ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 45 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła

Masa makowa:

  • 250 g niebieskiego maku niemielonego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 125 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, migdały)
  • 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 białka
  • rum do namaczania rodzynek
  • kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego

Dodatkowo do posmarowania ciasta:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka




Przygotowanie

Drożdżowe ciasto:

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko podgrzane do ok. 30oC, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, żółtka, sól i rozczyn, zagnieść jednolite ciasto. Wlać masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 60 minut do wyrośnięcia.

Masa makowa:

Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto.

Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce.

Rodzynki namoczyć w rumie, pozostałe bakalie drobno posiekać.

Do miski wsypać zmielony mak, rodzynki odciśnięte z rumu oraz resztę bakalii, dodać kilka kropel aromatu, kandyzowaną skórkę pomarańczy i miód. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek ubitą na sztywno.

Wykonanie

Drożdżowe ciasto krótko zagnieść, następnie oprószyć mąką, rozwałkować na prostokąt wielkości 30/40 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadzić równomiernie masę makową, zwinąć w roladę, następnie pokroić na kawałki o szerokości 4 cm. Tak przygotowane porcje ułożyć w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, trzonkiem drewnianej łyżki przycisnąć każdą bułeczkę. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Drożdżówki z makiem piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem). Wyjąć z piekarnika, polać przygotowanym wcześniej lukrem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Drożdżówki z makiem
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

eleven + fifteen =