Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Drożdżówki z jabłkami

Print Friendly

drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami wreszcie zagościły na naszym blogu. Niby to nic nadzwyczajnego, ale bardzo nas to cieszy, bo w ten sposób uzupełniamy naszą kolekcję o proste, zwykłe przepisy. Przed upieczeniem drożdżówek zastanawialiśmy się nad ich formą, a dzięki przeglądaniu zdjęć w internecie zobaczyliśmy ciekawy, „pazurkowy” sposób zawijania bułeczek. Pomysł bardzo nam się spodobał, wykonanie było bardzo proste, a efekt – sami obejrzyjcie. 🙂

Składniki na drożdżówki z jabłkami

Drożdżowe ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 45 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła

Jabłka prażone:

  • 600 g jabłek
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon

Dodatkowo:

  • 1 żółtko i mleko do posmarowania ciasta




Przygotowanie

Drożdżowe ciasto:

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, żółtka, sól i rozczyn, zagnieść jednolite ciasto. Wlać masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 60 minut do wyrośnięcia.

Jabłka prażone:

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

W garnku rozpuścić masło, wsypać jabłka, smażyć ok. 5 minut, żeby jabłka zmiękły, ale zachowały swój kształt. Dosypać cukier oraz oprószyć cynamonem, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Wykonanie

Drożdżowe ciasto krótko zagnieść, następnie oprószyć mąką, rozwałkować i pociąć na prostokąty 5 na 15 cm. Na jednym końcu wzdłuż dłuższego boku zrobić 5-centymetrowe nacięcia, na drugi koniec wyłożyć porcję jabłek i zwinąć, tak żeby nadzienie było całkowicie zamknięte, a na górze znajdowały się paski ciasta.

Drożdżówki z jabłkami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 20 minut.




1 Komentarz

  1. 15 listopada 2016    

    jakie smakowite:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.