Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

drożdżowe racuchy z jabłkami

Kilka dni wolnego pozwoliły nam na dłuższe przebywanie w kuchni i przygotowywanie na jedno ze śniadań drożdżowych racuchów z jabłkami. Takie słodkie i leniwe rozpoczęcie dnia jest bardzo przyjemne, zapach wyrastającego ciasta drożdżowego pobudza apetyt i wprawia domowników w dobry nastrój. Racuchy z jabłkami na drożdżach wymagają nieco cierpliwości, jak to przy tym cieście bywa, ale czyż smak racuchów nam tego nie wynagrodzi? Warto dodać, że można je również przygotować na obiad, kolację lub jako słodki deser, który z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.

Składniki na drożdżowe racuchy z jabłkami

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jabłka
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Rozczyn przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypać resztę mąki i cukru, dodać jajko i szczyptę soli, wlać rozczyn. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do wyrośniętego ciasta. Wymieszać, pozostawić na 5-10 minut, żeby ciasto ponownie podrosło.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu drożdżowe racuchy z jabłkami wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Drożdżowe racuchy z jabłkami przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać ulubionym sosem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

seventeen + 10 =