Drożdżowe racuchy z jabłkami

M&B
drożdżowe racuchy z jabłkami

Kilka dni wolnego pozwoliły nam na dłuższe przebywanie w kuchni i przygotowywanie na jedno ze śniadań drożdżowych racuchów z jabłkami. Takie słodkie i leniwe rozpoczęcie dnia jest bardzo przyjemne, zapach wyrastającego ciasta drożdżowego pobudza apetyt i wprawia domowników w dobry nastrój. Racuchy z jabłkami na drożdżach wymagają nieco cierpliwości, jak to przy tym cieście bywa, ale czyż smak racuchów nam tego nie wynagrodzi? Warto dodać, że można je również przygotować na obiad, kolację lub jako słodki deser, który z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.

Drożdżowe racuchy z jabłkami – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jabłka
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Rozczyn przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypać resztę mąki i cukru, dodać jajko i szczyptę soli, wlać rozczyn. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do wyrośniętego ciasta. Wymieszać, pozostawić na 5-10 minut, żeby ciasto ponownie podrosło.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu drożdżowe racuchy z jabłkami wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Drożdżowe racuchy z jabłkami przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać ulubionym sosem.




drożdżowe racuchy z jabłkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis