Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Print Friendly

drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Prowadzenie bloga uruchamia naszą kreatywność, dzięki której powstają ciekawe przepisy i smaczne dania. Jednym z przykładów są drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym, które zrobiliśmy w oparciu o nasze kulinarne doświadczenie z ciastem drożdżowym. Serek w smaku nie jest wyczuwalny, ale zmienia strukturę ciasta, czyniąc ją bardziej zbliżoną do drożdżowych bułeczek. Pączki po upieczeniu można przekroić i przełożyć kremem lub ulubionym dżemem.

Składniki na ok. 20 drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie (8 g) cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wódki
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu do smażenia




Wykonanie

Masło rozpuścić, zostawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.

Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, serki homogenizowane oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Wlać przestudzone masło i wódkę, ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką, odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kubkiem koła, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 40-50 minut.

W dużym garnku rozgrzać smalec do 180oC, wkładać po 4 krążki ciasta, smażyć z obu stron na brązowo. Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik kuchenny.




1 Komentarz

  1. iza
    12 lutego 2017    

    ciekawy przepis a pączusie wyglądaja genialnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.