Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa

Print Friendly, PDF & Email

drożdżowa strucla bożonarodzeniowa stollen

Dzięki naszym Mamom poznaliśmy smak bożonarodzeniowych słodyczy z Niemiec. Mnie najbardziej do gustu przypadły pierniki norymberskie, które Mama dostawała od monachijskiego Przyjaciela, zaś Bartek może jeść słodycze na kilogramy, więc nie ma swojego faworyta. 😉 Obojgu nam smakowała drożdżowa strucla bożonarodzeniowa Weihnachtsstollen, bogata w bakalie i z charakterystycznym marcepanowym środkiem. Ponieważ na naszym blogu znajdują się przepisy na potrawy z różnych stron świata, prezentujemy przepis na bożonarodzeniową struclę zza zachodniej granicy. Guten Appetit. 🙂

Składniki na drożdżową struclę bożonarodzeniową

Ciasto drożdżowe:

  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 125 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rumu

Bakalie:

  • 50 g kandyzowanych skórek owocowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek

Masa marcepanowa:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 50 g kandyzowanych skórek owocowych
  • 1 żółtko

Dodatkowo na białą posypkę:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru pudru




Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

Do garnka wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać połowę cukru, wkruszyć drożdże, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Masło rozpuścić w mikrofalówce lub garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia.

Żółtka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem na białą masę.

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, masło, utarte żółtka oraz rum, dodać sól i cynamon. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć je ściereczką, pozostawić na 40 minut w cieple do wyrośnięcia.

Bakalie:

Orzechy posiekać, śliwki pokroić na mniejsze kawałki.

Kandyzowane skórki owoców, śliwki oraz rodzynki zalać rumem, odstawić do nasiąknięcia. Następnie osączyć na sitku.

Masa marcepanowa:

Kandyzowane skórki bardzo drobno posiekać nożem, wsypać do marcepana, dodać żółtko, dokładnie pognieść widelcem do wymieszania się składników.

Masę marcepanową wyłożyć na blat oprószony cukrem pudrem, zwilżonymi dłońmi uformować wałek długości 30 cm, przełożyć go na papier do pieczenia i przenieść do lodówki.

Wykonanie

Do wyrośniętego ciasta wsypać namoczone w rumie bakalie oraz orzechy, zagnieść do ich równomiernego rozłożenia się w cieście. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.

Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować je na prostokąt trochę dłuższy od marcepana. Na jego środek położyć wałek marcepana, zlepić ciasto na całej jego długości oraz na końcach. Owinąć je dwukrotnie w papier do pieczenia, pozostawiając z góry ok. 1 cm luzu na wyrośnięcie. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 minut w cieple.

Struclę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem 50 minut. Po upieczeniu wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie papier do pieczenia rozwinąć, drożdżową struclę bożonarodzeniową posmarować rozpuszczonym, ciepłym masłem i obficie posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

7 + 15 =