Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Drożdżowa babka z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

drożdżowa_babka_z_rodzynkami

Drożdżowa babka nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Pamiętam jak Babcia, a później Mama piekły po 6-8 wielkanocnych bab, które potem były układane od największej do najmniejszej – takiej do koszyczka. Lukrowane lub polewane czekoladą stały, pachniały i kusiły, bo przecież można je było zjeść dopiero w niedzielny poranek. Wtedy to znikały, chyba szybciej niż się pojawiały. 🙂

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 50 g rodzynek
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • margaryna do formy
  • bułka tarta do formy




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać połowę letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić objętość.

Rodzynki zalać ciepłą wodą, pozostawić do nasiąknięcia, następnie odcedzić, oprószyć mąką.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę.

Masło rozpuścić i wystudzić.

Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, utarte żółtka, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut.

Wlać roztopione masło, ponownie wyrobić. Dodać rodzynki i startą skórkę z cytryny, zagnieść do równomiernego rozłożenia się dodatków. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut.

Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.