Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Dorsz pieczony z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

dorsz pieczony z warzywami

Dorsz z warzywami to nasza propozycja na zdrowy obiad z rybą i warzywami. Przygotowuje się go dość szybko, nie trzeba stać długo przy kuchni, lecz włączyć na kilkanaście minut piekarnik, po czym wyjąć smaczny, kolorowy i aromatyczny posiłek. Przygotowanie dorsza z warzywami zawiniętego w folię aluminiową i papier do pieczenia daje nam możliwość wywinięcia brzegów na zewnątrz i stworzenia w ten sposób swoistego talerza. Aby danie wyglądało atrakcyjnie, a warzywa były miękkie, użyłam do jego przygotowania dużej obieraczki do warzyw, ale składniki można także cienko pokroić lub przed włożeniem ich do piekarnika zblanszować marchew i kalafior.

Składniki na dorsza pieczego z warzywami

Dorsz z warzywami:

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 2 marchewki
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 cytryny
  • 6-8 sztuk pomidorków papryczkowych

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Dorsz z warzywami:

Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.

Marchewki obrać, umyć i za pomocą obieraczki do warzyw zrobić długie, cienkie paski.

Kalafior umyć, podzielić na mniejsze cząstki.

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i białe błonki. Pokroić w paski.

Cebulę czerwoną obrać, pokroić w talarki.

Sos:

Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać składniki.

Wykonanie

Na stole rozłożyć dość duży prostokąt z folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry), na nim położyć takiej samej wielkości papier do pieczenia.

Na środek papieru wyłożyć porcję wszystkich składników dla jednej osoby: dorsza, marchwi, kalafiora, papryki, pomidorków papryczkowych oraz czerwonej cebuli. Położyć kilka plastrów cytryny, polać przygotowanym sosem. Całość zamknąć najpierw w papierze do pieczenia, a następnie dokładnie zawinąć w folię aluminiową.

Piekarnik nagrzać do 200oC, włożyć do niego dorsza z warzywami. Piec ok. 20-25 minut. Ostrożnie wyjąć, odwinąć folię aluminiową i papier do pieczenia, przełożyć na talerz i od razu podawać.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.