Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Domowy ocet ze skórek jabłek lub gruszek

Print Friendly, PDF & Email

domowy ocet ze skórek jabłek lub gruszek

Dzisiaj przepis na domowy ocet jabłkowy i ocet gruszkowy. 🙂 Oba zrobiliśmy jesieną zeszłego roku, sporo na nie czekaliśmy, tak jak receptura czekała na zamieszczenie tutaj. Pochmurne, zimne dni to dobry czas na nadrobienie zaległości, więc teraz opiszemy Wam, jak zrobić ocet z jabłek i ocet z gruszek. Przed nami okres zbierania tych owoców, więc może przy okazji robienia wypieków lub przetworów z tymi owocami, ktoś w Was pokusi się na nastawienie tego prozdrowotnego specyfiku.

Składniki na domowy ocet ze skórek jabłek lub gruszek

  • skórki uzyskane z obrania 1,5 kg jabłek lub gruszek
  • 1 l wody
  • 4 łyżki cukru




Wykonanie

Jabłka/gruszki dokładnie umyć i osuszyć, oderwać zdrewniałe ogonki. Następnie wydrążyć gniazda nasienne, usunąć obtłuczenia i miejsca nadpsute, obrać ze skórki. Jabłka/gruszki odłożyć, a skórki wraz z gniazdami nasiennymi umieścić w dużym, wyparzonym słoiku.

Wodę zagotować z cukrem, odstawić do przestygnięcia. Gdy woda ochłodzi się do temperatury pokojowej, zalać obierki z owoców, które powinny znaleźć się w całości pod powierzchnią wody. My, w celu utrzymania skórek pod wodą, włożyliśmy do słoika wyparzone wieczko po serze w wiaderku, w którym dodatkowo zrobiliśmy dziurki ostrym nożem. Taka prosta pomoc spowodowała, że skórki były cały czas zanurzone w wodzie, a dziurki zapewniały niezbędną filtrację. Górę słoika zabezpieczyć gazą i umocować ją za pomocą gumki recepturki, aby muszki owocówki nie mogły dostać się do środka

Tak przygotowany słoik postawić w ciemnym i ciepłym miejscu na około 4-5 tygodni. Codziennie trzeba taki ocet przemieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Ocet jabłkowy/gruszkowy jest gotowy, gdy przestanie się pienić i nie pojawiają się bąbelki powietrza, płyn się wyklaruje i zniknie drożdżowy zapach, a pojawi się octowy z nutą owocową. Wtedy ocet należy przelać przez gazę, zamknąć w wyparzonym słoiku lub butelce i odstawić. My nasz wyrób po trzech tygodniach ponownie przelaliśmy, tym razem przez filtr do kawy, aby pozbyć się małej ilości zawiesiny, która opadła na dno słoika, i uzyskać czysty oraz klarowny ocet ze skórek owoców.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.