Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Deser z chia i truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

deser z chia i truskawkami

Nasiona chia jakiś czas temu stały się bardzo popularne, podobno są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Do wczoraj nie wiedzieliśmy nawet, czy trzeba je gotować lub chociaż zalać gorącym mlekiem. Jednak przygotowanie ich jest zadziwiająco proste, aż można nabrać podejrzeń, czy coś w przepisie nie zostało pominięte, ale wystarczy wlać do nich zimne mleko, zamieszać i odstawić do zgęstnienia.
W tym prostym deserze z chia wykorzystaliśmy mrożone truskawki, część z nich pochodzi z naszych czerwcowych zapasów i po kilku miesiącach smakują tak samo wspaniale jak w środku sezonu. Całość dopełnia lekko słodka bita śmietana, którą po zrobieniu zdjęć polaliśmy jeszcze sokiem wypływającym z rozmrażanych truskawek.

Składniki na deser z chia i truskawkami

  • 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 250 ml mleka
  • 200 g truskawek
  • 150 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku




Przygotowanie

Nasiona wsypać do dwóch naczyń, w których deser będzie podawany, wlać po połowie zimnego mleka, wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. Ponownie zamieszać, zostawić na kolejne 30 minut w lodówce. Jeżeli nasiona lekko opadły, rozmieszać, pozostawić do zastygnięcia na kilka godzin.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, dokładnie zmiksować. Posłodzić według uznania i wyłożyć na chia.

Kremówkę z odrobiną cukru ubić na sztywno, ułożyć na deserze z chia i truskawkami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.