Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Deser bezowy z granatem i mascarpone

Print Friendly

deser_bezowy_z_granatem_i_mascarpone

Pomysł na ten bezowy smakołyk zaczerpnęliśmy z restauracji, w której deser z bezy i bitej śmietany zamówiliśmy po smacznym obiedzie. Do masy dodaliśmy serek mascarpone, a sezonowe owoce zamieniliśmy na czerwone kulki granatu. Przy robieniu bezowych kółek dobrze się bawiliśmy, formując coraz to inne wzory. Najlepsze zasłużyły na uwiecznienie na zdjęciu, choć wszystkie smakowały wyśmienicie.

Składniki

Beza:

  • 3 białka
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 1 granat




Przygotowanie

Beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli – pod koniec stopniowo dosypywać cukier puder. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny, wymieszać.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z ubitych białek uformować parzystą liczbę płaskich kół wielkości denka kubka. Aby deser wyglądał atrakcyjniej, kółka można zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90oC (z termoobiegiem), suszyć ok. godziny. Wystudzić.

Krem:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Dosłodzić do smaku.

Wykonanie

Na połowę bez wyłożyć krem, posypać nasionami granatu i przykryć drugą bezą.

Deser bezowy dodatkowo można polać sosem owocowym i ozdobić nasionami granatu.




1 Komentarz

  1. gin
    5 marca 2016    

    Wyglądają po królewsku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.