Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą

Print Friendly, PDF & Email

czekoladowy sernik z wiśniami i bezą

Czekoladowy sernik z wiśniami był pierwszą myślą, gdy zobaczyliśmy ogrom dojrzałych owoców na drzewach. Musiał jednak ustąpić pierwszeństwa prostym ciastom drożdżowym i upiekliśmy go dopiero teraz, wykorzystując wiśnie z ostatnich zbiorów. Ponieważ z pieczenia jagodzianek z kruszonką zostały nam białka, pierwotne plany na sernik wzbogaciliśmy o bezowy kopiec, ale nie jest on niezbędny. Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą stał się numerem jeden wśród dotychczasowych wypieków tego lata i nawet Ed, który nie lubi serników, jedząc go, wydawał pomruki zadowolenia. 🙂

Składniki na czekoladowy sernik z wiśniami i bezą

Owoce:

  • 400 g wiśni

Czekoladowe ciasto:

  • 250 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao

Masa sernikowa:

  • 1 kg białego sera z wiaderka (lub trzykrotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu wanilinowego lub śmietankowego
  • 100 ml śmietany kremówki w temperaturze pokojowej

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli



Przygotowanie

Owoce:

Wiśnie umyć, przebrać, wydrylować. Przełożyć na sitko, pozostawić do odkapania.

Czekoladowe ciasto:

Do miski przesiać mąkę wraz z kakao, dodać cukier oraz pokrojone masło. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części – 1/3 i 2/3. Obie zawinąć w folię spożywczą, większą schować na 30 minut do lodówki, mniejszą do zamrażarki.

Ciastem czekoladowym z lodówki wykleić dno i boki formy do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (góra-dół), piec 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa sernikowa:

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.

Dodawać po łyżce biały ser, miksując, aby składniki dobrze się połączyły.

Wsypać budyń, wlać kremówkę, ponownie zmiksować.

Beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, wsypywać po łyżce cukru pudru, na koniec wmiksować mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie

Na podpieczone i przestudzone czekoladowe ciasto wlać masę sernikową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 20 minut.

Po tym czasie na wierzchu masy sernikowej rozłożyć wiśnie, przykryć je masą z białek oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut. Pod koniec czasu sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy sernik jest upieczony.

Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

czekoladowy sernik z wiśniami i bezą

czekoladowy sernik z wiśniami i bezą




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.