Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka

Print Friendly

czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka, których przygotowanie jest prostsze niż można się tego spodziewać. Tak naprawdę trochę pracy jest tylko przy składaniu pasków ciasta w bloki, dzięki którym otrzyma się czekoladowo-waniliową szachownicę. Nam całość poszła bardzo sprawnie i szybko, chociaż czytając przepis, nastawialiśmy się na coś trudniejszego.
Z podanych składników upiecze się ok. 60 czekoladowo-waniliowych kruchych ciasteczek.

Składniki na czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka

  • 1/2 kg mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina mleka
  • dodatkowa mąka do podsypania




Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, odstawić do przestygnięcia.

Masło z cukrem i dodatkiem cukru wanilinowego oraz szczyptą soli utrzeć mikserem na puszystą konsystencję. Dodać 4 żółtka, zmiksować. Do mieszaniny przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na pół.

Do jednej połówki dodać roztopioną czekoladę, dokładnie zagnieść. Oba kawałki ciasta oddzielnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Ciasta rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 1 cm, następnie pociąć je na paski szerokości także 1 cm.

Trzy paski kolorami na przemian ułożyć obok siebie. Boki, którymi się stykają, posmarować żółtkiem z dodatkiem odrobiny mleka, lekko ścisnąć. Górną część pokryć cienką warstwą żółtka z mlekiem, ułożyć następne paski ciasta kolorami odwrotnie niż poprzednio i pamiętając o posmarowaniu wewnętrznych boków, lekko docisnąć. Podobnie ułożyć ostatnią warstwę.

Wszystkie przygotowane kawałki zawinąć w folię aluminiową, wstawić na jedną godzinę do lodówki. Po tym czasie pociąć je na plastry grubości 5-7 milimetrów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka wstawić do nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem) piekarnika, piec 18-20 minut.

czekoladowo-waniliowe kruche ciasteczka




1 Komentarz

  1. 7 grudnia 2015    

    Urocze ciasteczka:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.