Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Czekoladowe ciasto z burakami

Print Friendly, PDF & Email

czekoladowe_ciasto_z_burakami

Niedawno upiekliśmy pyszne brownie z burakami, a teraz nieco do niego podobne czekoladowe ciasto także z dodatkiem tego zdrowego warzywa. Ciasto jest delikatne i puszyste, ma przyjemny czekoladowy smak z nutą gorzkiej czekolady i pasują do niego słodkie dodatki. Dla nas idealnie nadaje się na popołudniowy deser po obiedzie, oczywiście z dodatkiem lodów i kawy lub cappuccino. Nasze czekoladowe ciasto z burakami szybko się skończyło, czas więc brać się za upieczenia następnego. 🙂

Składniki na czekoladowe ciasto z burakami

  • 300 g czerwonych buraków
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (wielkości L)
  • 180 g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Buraki ugotować do miękkości, pozostawić do wystygnięcia. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia.

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą, białą masę. Powoli wlewać olej, miksując na wysokich obrotach.

Wlać rozpuszczoną czekoladę, wsypać kakao, zmiksować do połączenia się składników. Dodać starte buraki, ponownie zmiksować.

Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując, żeby nie powstały grudki.

Ciasto wlać do formy (ok. 20 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 50 minut.

Czekoladowe ciasto z burakami po upieczeniu pozostawić w zamkniętym piekarniku na 10-15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.