Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Czekoladowa krówka

Print Friendly, PDF & Email

czekoladowa krówka

Na naszym blogu znajdziecie przepis na ciasto krówka zrobione z blatów na miodzie, które było pyszne, ale dość czasochłonne w wykonaniu. Od dłuższego czasu chodziło za mną to ciasto, ale chciałam upiec jego inną wersję – z ciastem biszkoptowym. Zajadając się słodką krówką czekoladową, pomyślałam, że takie też może być to ciasto – czekoladowe z masą krówkową. Od pomysłu do wykonania droga prosta i szybka, więc już cieszymy się, jedząc czekoladową krówkę. 🙂

Składniki na czekoladową krówkę

Czekoladowy biszkopt:

  • 5 jajek
  • 110 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli

Krówkowa kremówka:

  • 1/4 puszki masy krówkowej
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki (30%)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykończenie ciasta:

  • 3/4 puszki masy krówkowej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich




Przygotowanie

Czekoladowy biszkopt:

Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ciągle miksując na niskich obrotach, wsypywać po łyżce cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodawać po kolei żółtka, nadal miksując na niskich obrotach. Do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę wraz z kakao, bardzo delikatnie wmieszać te sypkie składniki, używając drewnianej lub silikonowej łyżki.

Czekoladowe ciasto wylać na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, piec z termoobiegiem w temperaturze 160oC przez 35 minut (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30-40 cm. Przestudzić, wyjąć z formy i podzielić na dwa blaty.

Krówkowa kremówka:

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuści w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wmiksować cukier puder. Dwie łyżki kremówki wymieszać z 1/4 masy krówkowej oraz przestudzoną żelatyną, delikatnie wmieszać do ubitej śmietany.

Wykonanie

Blat czekoladowego biszkoptu umieścić w blasze, wyłożyć na niego krówkową kremówkę, przykryć drugim blatem. Rozsmarować na nim resztę masy krówkowej, posypać włoskimi orzechami.

Ciasto czekoladowa krówka powinno być schłodzone i przechowywane w lodówce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

one × 3 =