Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cytrynowe tartaletki z bezą włoską

Print Friendly, PDF & Email

cytrynowe tartaletki z bezą włoską

Bezę włoską chcieliśmy zrobić od dłuższego czasu, kiedy to po raz pierwszy usłyszeliśmy o niej w jednym z programów kulinarnych. Nie chcieliśmy już więcej odwlekać wykonania tej bezy, dlatego też skomponowaliśmy cytrynowe tartaletki, które wykończyliśmy bezą włoską. Jej słodycz i piankowa konsystencja doskonale zrównoważyła cytrynową aksamitność kremu. Mimo że wykonanie tego deseru jest czasochłonne, polecamy wykonanie tego deseru. 🙂

Składniki na cytrynowe tartaletki z bezą włoską

Tartaletki:

  • 100 g mąki
  • 50 g schłodzonego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki lemon curd

Beza włoska:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 duże białka



Przygotowanie

Tartaletki:

Przesiać mąkę, dodać do niej posiekane masło, cukier, żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formy tartaletek, ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180oC. Odstawić do wystygnięcia.

Krem cytrynowy:

Z mleka odlać 1/2 szklanki, rozprowadzić w niej budyń.

Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, wlać mleko z budyniem, zagotować. Pozostawić na małym ogniu, cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić, dodać lemon curd, dokładnie wymieszać. Na masę nałożyć folię spożywczą, odstawić do przestygnięcia.

Beza włoska:

Białka ubić na sztywną pianę.

Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, włożyć termometr kuchenny i nie mieszając, gotować do uzyskania 118oC. Od razu zdjąć z ognia i bardzo powoli wlewać do ubitych białek, cały czas miksując na wysokich obrotach. Gdy cały syrop zostanie wlany do białek, w dalszym ciągu miksować, aż masa będzie chłodna, sztywna, gęsta i błyszcząca – trwa to ok. 10-15 minut.

Wykonanie

Na każdą z tartaletek wyłożyć krem cytrynowy, za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bezę włoską. Deser można podawać od razu lub przyrumienić bezę przy użyciu palnika cukierniczego albo w piekarniku przez kilka minut – z opcją „grill” na niewielkiej mocy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.