Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cytrynowe skrzydełka

Print Friendly

cytrynowe_skrzydełka

Jakiś czas temu piekliśmy cytrynowo-rozmarynowego kurczaka i bardzo nam on smakował, dlatego też postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu, dużo rozmarynu, za to w ogóle czosnku i imbiru – tak więc podobnie, ale zupełnie inaczej. Drobiowe skrzydełka marynowały się całą noc w zalewie, a po upieczeniu wyczuwało się wyraźny smak cytryny.

Składniki
  • 1 kg skrzydełek
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 20 liści rozmarynu
  • sól, pieprz




Wykonanie

Sok z cytryny, oliwę oraz posiekany rozmaryn wymieszać.

Skrzydełka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, polać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.

Do naczynia żaroodpornego włożyć skrzydełka, wlać marynatę, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – w trakcie mięso odwrócić.

Cytrynowe skrzydełka dodatkowo można opiec kilka minut na funkcji grill dla lepszego zrumienienia skórki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.