Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cytrynowe ciasto

Print Friendly

cytrynowe ciasto

Lubimy orzeźwiające, mało słodkie ciasta, dlatego kupiliśmy kilka cytryn, z których zrobiliśmy cytrynowe ciasto. Cytrynowa nuta znalazła się w każdej jego warstwie, przybierając różne konsystencje i dostarczając różnych wrażeń smakowych. Pracy i czekania trochę było, ale ponieważ lubimy twórczo spędzać czas w kuchni, z przyjemnością przygotowywaliśmy kolejne elementy cytrynowego ciasta.

Składniki na cytrynowe ciasto

Biszkopt:

  • 6 jajek wielkości L
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Cytrynowy krem:

  • 200 ml soku z cytryny
  • 800 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Cytrynowy poncz:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Cytrynowa pianka:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wody
  • 660 g kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Cytrynowy lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 paczka herbatników (250 g)




Przygotowanie

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu miksując. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki, wmieszać przesiane mąki.

Ciasto biszkoptowe wlać do formy (25/30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem przez 25 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut, po czym wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Cytrynowy poncz:

W szklance wymieszać sok z cytryny, wodę oraz cukier.

Cytrynowy krem:

W garnku wymieszać sok z cytryny z wodą, odlać szklankę płynu i rozrobić w nim obie mąki wraz z jajkami. Do reszty dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i wlać mieszaninę. Energicznie mieszając trzepaczką, ponownie zagotować i jeszcze chwilę gotować, aby uzyskać konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia, na powierzchni położyć folię spożywczą, pozostawić do wystygnięcia.

Gdy biszkopt będzie zimny, utrzeć masło na puszystą, białą masę. Delikatnie wmieszać w nią, dodając partiami, cytrynowy budyń.

Cytrynowy krem wyłożyć na biszkopt nasączony ponczem, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do lodówki.

Cytrynowa pianka:

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić, aby lekko stężały.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Cienkim strumieniem wlewać galaretkę, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową szpatułką.

Cytrynową piankę od razu wylać na stężały cytrynowy krem. Na wierzchu ułożyć herbatniki, ponownie wstawić do lodówki.

Cytrynowy lukier:

Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny. Z pomocą drewnianej kuli ucierać składniki do uzyskania gładkiej masy. Wlać łyżkę gorącej wody, ponownie ucierać. Jeśli lukier jest za rzadki, dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, dodać trochę soku z cytryny.

Lukier wylać na wierzch cytrynowego ciasta, z powrotem wstawić do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.