Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ćwikła z chrzanem

Print Friendly, PDF & Email

ćwikła_z_chrzanem

Bez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin. Najlepsza jest ta zrobiona z gotowanych buraczków i świeżo startego chrzanu, ale czasami zdarzało nam się przygotować ćwikłę z chrzanem ze słoiczka. Druga opcja pozwala uniknąć łzawienia oczu i pieczenia w nosie, jednak zdecydowanie wybieramy wersję z własnoręcznie startym korzeniem chrzanu.

Składniki
  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 60 g korzenia chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Buraczki ugotować w wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Chrzan obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Buraki wymieszać z chrzanem, dodać sok z cytryny, cukier i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Ćwikłę z chrzanem wstawić do lodówki na dzień lub dwa, aby smaki się przegryzły.

Zamiast startego korzenia chrzanu można użyć chrzanu ze słoiczka – 3-5 łyżek.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.