Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email

ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami

Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami wymagają poświęcenia im trochę czasu, zwłaszcza na wyluzowanie mięsa, ale efekt końcowy warty jest tego. W sieci można znaleźć wiele filmików o trybowaniu kurczaka i z pewnością każdy szybko nabierze w tym wprawy. Potem wystarczy jedynie przygotować pieczarki i już można wkładać nadzienie do środka mięsa. Po upieczeniu otrzymamy apetycznie wyglądający i wybornie smakujący drób na obiad.

Składniki na ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • masło do smażenia i wysmarowania formy
  • sól, pieprz



Wykonanie

Ćwiartki kurczaka zluzować, usuwając kości oraz ścięgna. Oprószyć solą oraz pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, podsmażać do zeszklenia się. Wsypać pieczarki oraz oregano, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż grzyby będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia.

Ćwiartki kurczaka nadziewać przygotowanymi pieczarkami, na koniec dokładnie spiąć wykałaczkami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez ok. 60 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie obracać. W razie konieczności dolać trochę ciepłej wody.

Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami można podawać z ziemniakami, makaronem i dowolną surówką.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.