Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Curry z kurczakiem

Print Friendly

curry z kurczakiem

Indyjska kuchnia należy do jednej z najbardziej aromatycznych i w każdym zakątku świata ma swoich amatorów. Jest to kuchnia prosta, szybka i bazująca na przenikaniu się wielu dobrze dobranych przypraw. W naszym curry z kurczakiem połączyliśmy słodycz mleczka kokosowego z wyrazistością imbiru i pikantnością papryki chili, a wszystkie składniki dostępne są w każdym większym sklepie.

Składniki na curry z kurczakiem

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 kawałek papryczki chili (ok. 2 cm)
  • 2 płaskie łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia



Wykonanie

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać, papryczkę chili umyć, posiekać.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, wsypać brązowy cukier, zeszklić. Dodać czosnek, imbir i chili, podsmażać 1 minutę.

Wsypać mięso, oprószyć solą, pieprzem, curry i kurkumą, smażyć ok. 10 minut.

Wlać mleko kokosowe, zetrzeć skórkę z połowy cytryny, zagotować i trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty.

Curry z kurczakiem podawać z ugotowanym na sypko ryżem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.