Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

Print Friendly, PDF & Email

cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

W naszym ogródku powoli widać koniec cukiniowego wysypu, a my nadal mamy głowy pełne pomysłów na potrawy z tego warzywa. Dzisiaj zrobiliśmy cukiniowo-ziemniaczane kotleciki i wszystkim one bardzo zasmakowały, łącznie z Sąsiadką, która złożyła niezapowiedzianą wizytę. Mama zrobiła tzatziki, które dobrze komponowały się z kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi. Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie.

Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg miąższu z cukinii
  • 300 g białego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia



Wykonanie

Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia.

Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, cukinię dokładnie odcisnąć i przełożyć do ziemniaków.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do poprzednich składników.

Na koniec wkruszyć biały ser, dodać gałkę muszkatołową, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrobić do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy cukiniowo-ziemniaczanej formować małe kotleciki, obtaczać je z bułce tartej. Gdyby kotleciki się nie sklejały, należy dosypać trochę mąki pszennej.

Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki smażyć na dużej ilości oleju, z obu stron do zezłocenia.

Podawać na gorąco, z dodatkiem np. sosu jogurtowego lub tzatzików.




2 Komentarzy

  1. Emanuel
    19 sierpnia 2016    

    Bez jajka to błoto wychodzi. Nie polecam przepisów tej pary.

    • M&B
      19 sierpnia 2016    

      Może wystarczyło dosypać mąki? Nie możemy przewidzieć, ile wody zostanie włożone razem z cukinią, tutaj trzeba być odrobinę samodzielnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.