Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cukiniowe kuleczki z serem feta

Print Friendly, PDF & Email

cukiniowe kuleczki z serem feta

Cukiniowe kuleczki z serem feta to nasza propozycja dla znajomych, którzy pytali się, w jaki sposób można wykorzystać to warzywo. Teraz jest wysyp cukinii, więc ten pomysł może się przydać także innym osobom, które szukają nowych inspiracji. W tym roku wakacyjne wieczory są już chłodne i taka kolacja na ciepło będzie mile widziana po powrocie do domu.

Składniki na cukiniowe kuleczki z serem feta

  • 900 g miąższu z cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
  • 270 g sera fety
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • kilka dużych listków mięty
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia



Wykonanie

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju, przestudzić.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i wymieszać, odstawić na 20 minut. Dokładnie odcisnąć wodę.

Do miski przełożyć cukinię, dodać cebulę z czosnkiem, jajko, drobno posiekane listki mięty i bazylii. Wkruszyć ser feta i wsypać mąkę oraz bułkę tartą. Rękoma połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku, formować małe kuleczki i obtaczać je w bułce tartej. Jeśli masa będzie za luźna, należy dosypać mąkę lub bułkę tartą.

Cukiniowe kuleczki z serem feta smażyć na patelni w głębokim oleju. Podczas smażenia delikatnie odwracać, aby przyrumienić każdą ze stron.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

1 × four =