Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cukiniowe ciasto

Print Friendly, PDF & Email

cukiniowe ciasto

Każdy, kto zna i lubi ciasto marchewkowe, powinien spróbować ciasta z cukinii. Wykonanie jest identyczne, smak podobny, a składem można zaskoczyć swoich gości. Jest pulchne, lekkie, można dodatkowo przełożyć je kremem lub posmarować dżemem, za każdym razem będzie bardzo dobrze smakować. Szybko je zjedliśmy, w przyszłym tygodniu zrobimy ponownie cukiniowe ciasto, tym razem z dodatkami.

Składniki na cukiniowe ciasto

  • 200 g zielonej cukinii
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • margaryna do natłuszczenia formy
  • mąka lub bułka tarta do posypania formy




Przygotowanie

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miski wbić jajka, dodać cukier i olej, ubić na kremową masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny, cynamon, szczyptę soli i startą cukinię, dokładnie wymieszać łyżką.

Keksówkę natłuścić, oprószyć mąką lub bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 35-40 minut, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto cukiniowe jest suche.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.