Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cukinia nadziewana

Print Friendly, PDF & Email

cukinia nadziewana

Lato na wsi ma swoje ogromne zalety. Jednym z nich jest możliwość zerwania składników na potrawy prosto z grządki na kilkadziesiąt minut przed podaniem. Dzisiaj naszą uwagę przykuła ukrywająca się wśród ogromnych liści żółta cukinia, którą postanowiliśmy wypełnić mięsnym nadzieniem. Taka cukinia nadziewana mięsem mielonym to szybki, tani i prosty sposób na przygotowanie pożywnego obiadu lub kolacji na ciepło. W ogródku pozostało jeszcze kilka dorodnych cukinii, co bardzo nas cieszy, bo już myślimy o następnych potrawach.

Składniki na cukinię nadziwaną

  • 2 cukinie
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Cebulę zeszklić na oleju, dodać do niej mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Nadzieniem wypełnić każdą połówkę cukinii, na wierzch położyć plasterki sera oraz pomidorów. Całość zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.