Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

crumble z truskawkami i rabarbarem

Crumble z truskawkami i rabarbarem to pomysł na smaczny deser z owocami sezonowymi, który można szybko przygotować. Osoby, które z niecierpliwością czekają na wystudzenie ciast, będą zadowolone, gdyż crumble można nakładać na talerz niemalże po upieczeniu. O tej porze roku sprawdza się połączenie ciepłego deseru podanego z gałką orzeźwiających lodów. 🙂

Składniki na crumble z truskawkami i rabarbarem

Kruszonka:

  • 110 g mąki pszennej
  • 75 g brązowego cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy




Wykonanie

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, większe owoce przekroić na pół.

Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki.

Foremkę do zapiekana wysmarować margaryną. Włożyć owoce, posypać cukrem i mąką, wymieszać, równomiernie rozłożyć je w naczyniu.

Do miseczki wsypać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozdrobnić między palcami, aby powstały grudki. Wsypać płatki migdałowe, delikatnie wmieszać je w ciasto.

Kruszonką z migdałami przykryć owoce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (z termoobiegiem), piec do zrumienienia się kruszonki – ok. 30-35 minut.

Crumble z truskawkami i rabarbarem wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut. Podawać na ciepło np. z dodatkiem gałki lodów lub po wystygnięciu.




crumble z truskawkami i rabarbarem

crumble z truskawkami i rabarbarem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Crumble z truskawkami i rabarbarem
Opublikowana
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

1 × 2 =