Crumble z czereśniami

M&B
Crumble z czereśniami

Crumble z czereśniami to pomysł na bezglutenowy deser, do przygotowania chrupiącej kruszonki użyliśmy bowiem płatków jaglanych oraz mielonych migdałów. Pod koniec pieczenia z przyjemnością obserwowaliśmy, jak sok z owoców przedostaje się przez kruszonkę, co było sygnałem, że możemy powoli szykować łyżeczki do jedzenia. 🙂

Składniki na crumble z czereśniami

  • 400 g czereśni
  • 50 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu
  • 6 czubatych łyżek błyskawicznych płatków jaglanych
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania kokilek




Wykonanie

4 kokilki wysmarować margaryną.

Czereśnie umyć, oderwać ogonki, wydrążyć pestki. Owoce wymieszać z kardamonem, jedną łyżką mielonych migdałów i jedną łyżką brązowego cukru. Przesypać po równo do przygotowanych naczyń.

W miseczce zrobić kruszonkę, mieszając palcami masło, płatki jaglane oraz pozostały cukier i mielone migdały. Kruszonką przykryć czereśnie.

Tak przygotowane crumble z czereśniami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec z termoobiegiem 30-35 minut.

Po upieczeniu deser wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia lub podawać na ciepło.




crumble z czereśniami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Crumble z czereśniami
Opublikowane
Czas pieczenia
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis