Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Crumble rabarbarowe

Print Friendly, PDF & Email

crumble_rabarbarowe

Crumble rabarbarowe jest soczyste, chrupiące, lekko kwaśne i szybko znika ze stołu. Tym wypiekiem powróciłam do czasów dzieciństwa, kiedy to w ogródku Dziadków rósł rabarbar o wielkich zielonych liściach i czerwonych łodygach, które po wyrwaniu zjadałam z cukrem. Przygotowując to crumble, także podjadałam troszkę takiego rabarbaru, ale zdecydowanie lepiej smakował on kilkanaście lat temu. Za to dzisiejszy rabarbar pod kruszonką – pełnia smaku. 🙂

Składniki na crumble rabarbarowe

  • 300 g rabarbaru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 40 g masła schłodzonego




Wykonanie

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, zasypać 4 łyżkami cukru, odstawić.

Płatki i otręby owsiane wsypać do miseczki, dodać mąkę, 4 łyżki cukru, masło. Całość rozgniatać w palcach, aż składniki się połączą i zrobią się grudki.

Na dno naczynia do zapiekania wsypać rabarbar, na wierzch wyłożyć kruszonkę z płatków owsianych.

Rabarbarowe crumble zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175oC (z termoobiegiem) przez 30-40 minut, do zrumienienia się kruszonki. Podawać lekko ciepłe lub zimne z porcją lodów waniliowych.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.