Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Cordon bleu

Print Friendly, PDF & Email

cordon bleu

W jednej z gazetek reklamowych widzieliśmy gotowe danie o nazwie cordon bleu, które przypomniało nam, że dawno tego rodzaju kotleta nie robiliśmy. Kupiliśmy więc na bazarku schab, dobrą szynkę oraz żółty ser, aby przygotować z tych składników ten kotlet szwajcarski. Przepis na cordon bleu jest bardzo prosty i każdy będzie w stanie zrobić pyszny schab nadziewany szynką i serem, zamknięty w chrupiącej i złocistej panierce.

Składniki na cordon bleu

  • 500 g schabu
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 10 plastrów szynki
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia



Wykonanie

Schab pokroić na 5 plastrów, każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając, żeby nie porozrywać mięsa. Na połówkę każdego kotleta wyłożyć szynkę, ser i ponownie szynkę. Przykryć drugą połówką i zamknąć, tak aby nadzienie nie wystawało – dodatkowo można spiąć wykałaczkami.

Jajko rozkłócić na talerzu, na dwa inne wysypać mąkę oraz bułkę tartą. Nadziewany schab obtoczyć w mące, jajku i na koniec w bułce tarte.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć cordon bleu i usmażyć na złoty kolor z każdej strony.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.