Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Coleslaw

Print Friendly, PDF & Email

coleslaw

Bardzo lubię klasyczną surówkę z białej kapusty, zwaną też coleslaw. Sekret jej doskonałości leży nie tylko w świetnym sosie, ale przede wszystkim w sposobie przygotowania kapusty, którym podzieliła się ze mną moja Koleżanka z pracy. Otóż powiedziała ona, że kapusta w surówce coleslaw będzie miękka i chrupiąca, jeśli przed zmieszaniem jej z sosem posolimy ją odrobinę i dobrze ugnieciemy, a nawet ubijemy tłuczkiem. Sprawdziłam osobiście i od tej pory inaczej już nie robimy. 🙂

Składniki na coleslaw

  • 500 g kapusty białej
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić, dobrze ugnieść i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć wodę.

Marchewki obrać, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wymieszać składniki sosu – majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny, cukier.

Do miski wsypać startą kapustę i marchewką, dodać sos, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Surówkę coleslaw podawać do obiadu lub dań z grilla.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.