Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto ze śliwkami

Print Friendly

ciasto ze śliwkami

Poszukiwania tego przepisu na ciasto ze śliwkami rozpoczęły się jeszcze w wakacje, kiedy to Agata przypomniała nam o tym cieście, które dawniej często było pieczone. Znalazł się on dopiero we wrześniu, w starym zeszycie z przepisami, który wyprowadził się razem ze mną z rodzinnego domu, i dobrze się złożyło, bo i Siostra akurat u nas gościła. Nie pozostało nam nic innego, jak przygotowanie tego pysznego ciasta ze śliwkami węgierkami i wspólne się nim delektowanie.

Składniki na ciasto ze śliwkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 180 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie

Nadzienie:

Śliwki węgierki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Przesypać je do garnka, wlać 1/3 szklanki wody i gotować 5 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszać i gotować, aż śliwki się rozgotują. Odstawić z ognia, wmieszać masło oraz posiekane orzechy włoskie, pozostawić do przestygnięcia.

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać cukier, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajko, cukier oraz szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, wstawić je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części, jedną włożyć do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 10-15 minut – do zezłocenia się ciasta.

Wykonanie

Mając upieczony spód ciasta, wylać na niego śliwki, równomiernie je rozłożyć. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta, rozwałkować je i pociąć na paski, które ułożyć w kratkę na cieście.

Ciasto ze śliwkami piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez około 45 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki, aby masa ze śliwek węgierek dobrze stężała.




1 Komentarz

  1. 3 października 2016    

    Pysznie się prezentuje 🙂
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.