Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto z renklodami

Print Friendly

ciasto z renklodami

Drzewo aż uginało się od ilości śliwek. Z każdym dniem robiły się one coraz bardziej żółte, miękkie i słodkie. W końcu nadszedł ten dzień, kiedy mogliśmy zerwać w pełni dojrzałe owoce. A pora była już najwyższa, gdyż niebawem mogliśmy przegrać w konkurencji z osami. Dość długo zastanawialiśmy się, jakie ciasto z renklodami upiec, ostatecznie wybraliśmy najbardziej pracowitą wersję, jaka przyszła nam do głowy. Sporo było nie tylko pracy, ale i zabawy przy wykonywaniu poszczególnych elementów ciasta z renklodami, jednak efekt był bardzo zadowalający i ciasto szybko rozeszło się wśród całej Rodzinki. 🙂

Składniki na ciasto z renklodami

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka

Galaretka z renklod:

  • 500 g renklod
  • 5 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)
  • 15 g wrzątku (2 łyżki)
  • 5 łyżek cukru

Masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)
  • 15 g wrzątku (2 łyżki)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 ml calvadosu lub innego alkoholu
  • 100 ml przegotowanej wody




Przygotowanie

Ciasto:

Margarynę roztopić na małym ogniu i odstawić by wystygła. Jajka ubijać, w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy masa będzie biała i puszysta dodawać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać, cały czas ubijając.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180oC, włożyć ciasto i piec z funkcją termoobiegu przez 25 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Galaretka z renklod:

Śliwki umyć i pozbawić pestek. Gotować z dodatkiem cukru do częściowego odparowania wody. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać i wlać do owoców, zamieszać do połączenia składników. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Masa śmietanowa:

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia. Po ochłodzeniu dodać do niej 2 – 3 duże łyżki ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Całość przelać do pojemnika z ubitą śmietaną i energicznie ale możliwie krótko połączyć łyżką lub trzepaczką.

Wykonanie

W upieczonym cieście kieliszkiem wykroić otwory – u nas były to 3 w rzędzie. Z wyciętego ciasta odkroić cienko dolną i górną część, dolną włożyć z powrotem do otworów. Wlać w nie prawie do pełna tężejącą galaretką i zamknąć górną częścią wyciętych krążków. Ciasto nawilżyć alkoholem rozcieńczonym z wodą, posmarować resztą galaretki (jeśli potrzeba to delikatnie ją rozpuścić) oraz masą śmietanową. Ciasto z renklodami włożyć na kilka godzin do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.