Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto z grzanym winem

Print Friendly, PDF & Email

ciasto z grzanym winem

W jesienno-zimowym okresie lubimy przygotować sobie rozgrzewającego grzańca, ale tym razem był on bazą do zrobienia aromatycznego ciasta. Grzane wino znalazło się w piernikowym cieście oraz intensywnym kremie. Ciasto z grzanym winem długo utrzymuje swoją świeżość i wilgotność, a najlepiej smakuje dwa dni po upieczeniu. Ponieważ ma ono intensywny smak i wyrazisty aromat, z tego powodu nie każdemu może przypaść do gustu.

Składniki na ciasto z grzanym winem

Piernikowe ciasto:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 mała paczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki grzańca
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli

Krem z grzańcem:

  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 1/2 szklanki grzańca
  • 2 blaty żelatyny
  • 400 ml kremówki
  • 1 cukier wanilinowy




Przygotowanie

Piernikowe ciasto:

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawy, zmiksować do połączenia się składników. Wlać wino, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać w ciasto.

Piernikowe ciasto wylać na blachę (20/25cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 60 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przekroić na 2-3 blaty.

Krem z grzańca:

Do garnka wlać 1 szklankę grzańca, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i wlać go do gotującego się wina, chwilę pogotować, cały czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia.

W tym czasie żelatynę w płatkach przygotować wg instrukcji na opakowaniu i po odciśnięciu wmieszać do lekko ciepłego budyniu. Pozostawić, aby masa zaczęła tężeć.

Kremówkę z cukrem wanilinowym ubić na sztywno, partiami dodawać czekoladowy budyń, wmieszać go drewnianą łyżką.

Wykonanie

Krem z grzańca zacznie szybko tężeć, dlatego należy od razu przekładać nim blaty piernikowego ciasta. Wierzch można ozdobić kandyzowanymi owocami lub posypać startą czekoladą.

Ciasto z grzanym winem odstawić na dobę w chłodne miejsce, aby piernikowe blaty zwilgotniały, a smaki się przeniknęły.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.