Ciasto z bananami

M&B
Ciasto z bananami

Ciasto z bananami to nasza propozycja do niedzielnej, popołudniowej kawy. Składa się z tego, co najbardziej lubimy – puszystego ciasta, świeżych owoców, słodkiego kremu i czekoladowej polewy. Ciasto w przekroju wygląda bardzo ładnie i trudno mu się oprzeć, tym bardziej, że banany pachną słodko i kusząco. Jeżeli deser chcemy podać gościom, to najlepiej ciasto z bananami przygotować tego samego dnia, gdyż owoce po dłuższym czasie mogą ściemnieć.

Ciasto z bananami – składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Masa budyniowa:

  • 1 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • cukier do smaku

Czekoladowa polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 5-6 bananów
  • dżem morelowy
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżki wody




Przygotowanie

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać olej, następnie łyżką wmieszać przesianą mąkę.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa:

Budyń ugotować w 1/2 l mleka, dosłodzić do smaku. Wystudzić, w tym czasie kilka razy go przemieszać.

Do budyniu wmiksować masło do uzyskania jednolitej, kremowej masy.

Czekoladowa polewa:

Do garnka połamać czekoladę, dodać masło i mleko, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą – nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.

Wykonanie

Rum wymieszać z wodą, nasączyć nim ciasto, następnie rozprowadzić cienką warstwę dżemu.

Ułożyć pokrojone banany, równomiernie pokryć je masą budyniową.

Na wierzch wylać czekoladową polewę. Ciasto z bananami wstawić do lodówki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto z bananami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

7 Komentarze

  • Wiesia

    21 listopada 2017 at 17:54

    Dzisiaj robilam – w smaku cudo ale gdzies popelnilam blad – masa budyniowa „ucieka” mi od biszkoptu – moze powinnam banany pokroic na plasterki – przekroilam je tylko na pol 🙁 Ale przepis super. Dziekuje za dodanie

  • M&B

    8 lutego 2017 at 12:13

    Bardzo nas cieszy, że ciasto wszystkim smakowało. 🙂 Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy.

  • Ewa

    8 lutego 2017 at 11:34

    Ciasto świetne i świetnie smakuje wygląda też super goście i domownicy zachwyceni polecam

  • M&B

    22 lutego 2016 at 23:02

    Użyliśmy szklanej, żaroodpornej formy o wymiarach 30 na 22 cm, ale można użyć większej, bo biszkopt wychodzi dosyć wysoki. Masy budyniowej i polewy czekoladowej z pewnością także wystarczy. 🙂

  • Ania

    22 lutego 2016 at 22:38

    Fajne ciasto, w jakiej blaszce piekłaś biszkopt?

  • ami

    22 lutego 2016 at 21:57

    Fantastycznie wygląda to ciacho 🙂

  • Asa_6niebo

    21 lutego 2016 at 15:30

    Choć nie przepadam za bananami, bardzo podoba mi się Twoje ciacho.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis