Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto z bananami

Print Friendly, PDF & Email

ciasto z bananami

Ciasto z bananami to nasza propozycja do niedzielnej, popołudniowej kawy. Składa się z tego, co najbardziej lubimy – puszystego ciasta, świeżych owoców, słodkiego kremu i czekoladowej polewy. Ciasto w przekroju wygląda bardzo ładnie i trudno mu się oprzeć, tym bardziej, że banany pachną słodko i kusząco. Jeżeli deser chcemy podać gościom, to najlepiej ciasto z bananami przygotować tego samego dnia, gdyż owoce po dłuższym czasie mogą ściemnieć.

Składniki na ciasto z bananami

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Masa budyniowa:

  • 1 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • cukier do smaku

Czekoladowa polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 5-6 bananów
  • dżem morelowy
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżki wody




Przygotowanie

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać olej, następnie łyżką wmieszać przesianą mąkę.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa:

Budyń ugotować w 1/2 l mleka, dosłodzić do smaku. Wystudzić, w tym czasie kilka razy go przemieszać.

Do budyniu wmiksować masło do uzyskania jednolitej, kremowej masy.

Czekoladowa polewa:

Do garnka połamać czekoladę, dodać masło i mleko, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą – nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.

Wykonanie

Rum wymieszać z wodą, nasączyć nim ciasto, następnie rozprowadzić cienką warstwę dżemu.

Ułożyć pokrojone banany, równomiernie pokryć je masą budyniową.

Na wierzch wylać czekoladową polewę. Ciasto z bananami wstawić do lodówki.




6 Komentarzy

  1. Ewa
    8 lutego 2017    

    Ciasto świetne i świetnie smakuje wygląda też super goście i domownicy zachwyceni polecam

    • M&B
      8 lutego 2017    

      Bardzo nas cieszy, że ciasto wszystkim smakowało. 🙂 Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy.

  2. ami
    22 lutego 2016    

    Fantastycznie wygląda to ciacho 🙂

  3. 21 lutego 2016    

    Choć nie przepadam za bananami, bardzo podoba mi się Twoje ciacho.

    • 22 lutego 2016    

      Fajne ciasto, w jakiej blaszce piekłaś biszkopt?

      • M&B
        22 lutego 2016    

        Użyliśmy szklanej, żaroodpornej formy o wymiarach 30 na 22 cm, ale można użyć większej, bo biszkopt wychodzi dosyć wysoki. Masy budyniowej i polewy czekoladowej z pewnością także wystarczy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.