Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto z bananami – banoffee

Print Friendly, PDF & Email

ciasto z bananami - banoffee

Są takie połączenia smaków, które się lubi i na które się czeka. Wśród deserów takimi składnikami są masa krówkowa, banany i bita śmietana, które doskonale łączą się w cieście banoffee. Jest to szybkie ciasto bez pieczenia, na zrobienie którego nie potrzeba wielu składników. Kompozycja składająca się z naszych ulubionych składników nie doczekała się na wstawienie do lodówki, dwa solidne kawałki od razu zostały spałaszowane. 🙂

Składniki na ciasto z bananami – banoffee

  • 250 g ciastek zbożowych digestive
  • 100 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 3-4 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g kremówki (30 %)
  • 1 śmietan-fix
  • 4 kostki gorzkiej czekolady




Wykonanie

Masło rozpuścić, przestudzić.

Ciastka rozdrobnić w melakserze, wlać masło, zmiksować.

Dno tortownicy (23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać rozdrobnione ciasteczka, wylepić nimi dno i boki formy na wysokość ok. dwóch centymetrów. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie na spodzie rozprowadzić masę kajmakową, na niej ułożyć pokrojone w dość grube plastry banany, posmarować je sokiem z cytryny.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wmiksować śmietan-fix. Kremówkę wyłożyć na banany, posypać startą gorzką czekoladą.

Ciasto z bananami banoffee wstawić na godzinę do lodówki.




2 Komentarzy

  1. 15 lutego 2018    

    mam w planach na weekend 🙂 pysznie wygląda

    • M&B
      15 lutego 2018    

      My chyba także zrobimy ponownie banoffee w ten weekend. Było przepyszne, do tego szybkie do zrobienia. 🙂 Smacznego życzymy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

9 + seventeen =