Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto ucierane z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

ciasto ucierane z rabarbarem

Jesienią zeszłego roku kupiliśmy formę do pieczenia ciast z ładnym dnem i brzegiem. Wczoraj po raz pierwszy jej użyliśmy, piekąc ciasto ucierane z rabarbarem. Sezon na to warzywo trwa krótko, więc korzystamy póki możemy i ten tydzień mamy iście rabarbarowy. Ciasto z rabarbarem na oleju jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a po upieczeniu jest lekkie, puszyste i nie za słodkie. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty. 🙂

Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 4 jajka wielkości L
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do obsypania formy




Wykonanie

Z rabarbaru odciąć oba końce łodyg, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki.

Jajka wbić do miski do ubijania, wsypać cukier i cukier wanilinowy, ubijać na wysokich obrotach do uzyskania gęstej, puszystej, białej masy (ok. 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumykiem wlewać olej. Następnie w trzech turach wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, każdorazowo krótko i na niskich obrotach wmiksować partię mąki.

Formę lub tortownicę (26 cm) natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą, wlać ciasto, na jego powierzchni poukładać kawałki rabarbaru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 50 minut – do suchego patyczka.

Ciasto ucierane z rabarbarem wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem, pozostawić w formie do wystygnięcia.




ciasto ucierane z rabarbarem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Ciasto ucierane z rabarbarem
Opublikowana
Czas pieczenia

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

10 − 5 =