Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto Snickers

Print Friendly

ciasto snickers

Ciasto Snickers jest jednym z częściej pojawiających się na stole w mojej Rodzinie podczas różnych okazji. To przekładane ciasto jest odpowiednie na jesienno-zimowo porę, zawiera ono bowiem nie tylko orzechy włoskie dostarczające organizmowi potas, fosfor i magnez, ale również sporą ilość dobroczynnego miodu. Kombinacja tych dwóch składników może zachęcić wszystkich pracujących umysłowo do upieczenia tego ciasta, po sporym kawałku orzechowo-miodowego ciasta z pewnością łatwiej będzie im pracować. To ciasto Snickers upiekliśmy specjalnie na 90-te urodziny Mamy Koleżanki z pracy, tą drogą dołączamy najlepsze życzenia zdrowego, długiego i słodkiego życia. 🙂

Składniki na ciasto Snickers

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody

Karmel orzechowy:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy



Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej margarynę, pokroić nożem. Zrobić wgłębienie, wsypać w nie cukier oraz łyżeczkę sody, dodać miód oraz jajka. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich upiec z termoobiegiem na blasze (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180oC – do zezłocenia się ciasta, ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić, następnie wyjąć z blachy. Na tę samą blachę wyłożyć nowy papier do pieczenia, rozłożyć drugą część ciasta i przygotować karmel orzechowy.

Karmel orzechowy:

W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło z cukrem oraz miodem, mieszając, połączyć składniki. Wsypać kawałki orzechów, chwilę podsmażać.

Gorącą masę orzechową wyłożyć na drugą część ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 15-20 minut.

Masa budyniowa:

Z mleka odlać 1/2 szklanki, rozrobić w niej mąkę. Resztę mleka wraz z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym zagotować, cały czas mieszając trzepaczką. Wlać rozmieszaną mąkę, nadal mieszając ugotować masę o konsystencji budyniu, do której wmieszać margarynę.

Wykonanie

Gorący budyń wylać na pierwszy placek, równomiernie rozprowadzić i przykryć drugim plackiem z karmelem orzechowym.

Ciasto Snickers odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na jeden dzień, aby nabrało wilgoci.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.