Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ciasto półkruche z renklodami

Print Friendly, PDF & Email

ciasto półkruche z renklodami

Jeszcze nie zdążyliśmy wykorzystać wszystkich jagód, a już pojawiły się następne owoce – żółte renklody. Są to śliwki miękkie i soczyste, dlatego nie nadają się tak dobrze do pieczenia jak węgierki, ale przy odrobinie chęci i z dobrym pomysłem także z nich powstają smakowite wypieki. Zabierając się za dzisiejsze przygotowanie czegoś słodkiego dla Rodziny, od razu wiedzieliśmy, że z owoców powstanie marmolada, więc wymyśliliśmy ciasto półkruche z renklodami.

Składniki na ciasto półkruche z renklodami

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

  • 1 kg renklod
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon



Przygotowanie

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, jajko i kwaśną śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić je na pół – jedną połowę włożyć do lodówki na 15 minut, drugą do zamrażarki także na 15 minut.

Nadzienie:

Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.

Wykonanie

Ciasto z lodówki równomiernie rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim porozkładać renklody skórką do dołu, posypać je cynamonem i cukrem, na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki.

Ciasto półkruche z renklodami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzałki góra-dół), piec ok. 60 minut – dokładny czas zależy od ilości soku, jaki wydzieli się ze śliwek.




1 Komentarz

  1. 4 sierpnia 2016    

    Muszę coś w końcu upiec z renklodami, bo to ciasto wygląda bardzo smakowicie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.